Sitemap
Kærlig Kommunikation

Gode spørgsmål & inspirerende svar

Har du et spørgsmål, er du velkommen til at sende en mail til os. Dit spørgsmål bliver altid behandlet anonymt.

Sp: Jeg har en veninde, der giver mange gode råd. Jeg ved godt, at hun gør det for at hjælpe. Men når jeg ikke følger rådene, bliver hun fornærmet, og så jeg føler mig tvunget til at følge dem for at bevare vores venskab. Jeg holder meget af hende, og jeg vil være ked af at miste hende som veninde. Hvad skal jeg gøre?

Svar: Dit vigtigste ansvar er at være tro mod dig selv. Kun du ved, hvad der er mest kærligt for dig, altså hvad der er rigtigt for dig. Gør dit bedste for, at du kan sætte dig fri af den tvang, du oplever, der følger med rådene. En god veninde giver dig plads til at være dig.
Råd kan være gode at få, når vi beder om dem. Men råd, der bliver givet uopfordret, er faktisk voldelig kommunikation, fordi når man giver et uopfordret råd, har man dømt sig selv til at vide bedre end den, man giver rådet til. Når du selv brænder inde med et råd, er det en god ide først at spørge, om den anden vil høre et råd. Og kun hvis svaret er ja, skal du give dit råd videre. På denne måde kan du bevare ligeværdet mellem jer.
Du kan vælge at fortælle din veninde, hvordan du har det med det, og anmode hende om, at hun fremover spørger dig, om du vil høre et råd, inden hun giver det. Det vil også være det mest kærlige for din veninde, fordi når hun får en større respekt for jeres ligeværd, afspejler det en større respekt for hendes egen værdi. Eller sagt på en anden måde: Hun respekterer kun sig selv i den grad, som hun respekterer andre. (Det gælder naturligvis alle).
Hvis du derimod tillader din veninde at styre dine handlinger, mister du først og fremmest dig selv, og det er et langt større tab end tabet af en veninde.
Med kærlighed - Lene
 
 

 Sp: Hvis vi alle er én, så er de mennesker, der opfører sig forfærdelig også en del af mig? Det er ikke til at holde ud at tænke på. Hvordan skal jeg forholde mig til det?
Svar: Vi er alle én i ånden, dvs. det er i ånden, altså i kærligheden, vi er én. Det, du ser og dømmer forfærdeligt hos et andet menneske, er et udtryk for egoet, og det er ikke det, I deler. Dog har I skylden, der ligger neden under den forfærdelige opførelse, til fælles. Men da du har fornægtet den, kan du ikke få øje på den i dig selv, derimod kan du se den i dine medmennesker, fordi du har projicieret den, altså forskudt den. Du kan derfor vælge at være taknemmelig for, at skylden er synlig i dit medmenneske, hvilket giver dig en chance for at tilgive og ophæve skylden. Når du har ophævet al skyld og frygt i dig selv, kan du ikke længere se den i dine medmennesker. Så er der kun kærlighed tilbage.
Med kærlighed - Lene
Kærlig Kommunikation